Opetusajoneuvot

Autot:

Seat Leon 1.4 TSI FR vm 2015

IMG_20180514_150117[1].jpg

Opetusautoina olemme käyttäneet hyväksi havaittuja Seat Leoneja jo vuodesta 2006. Tuorein neljäs erä Leoneja otettiin käyttöön tammikuussa 2015, jolloin hankimme neljä kappaletta Seat Leon 1.4 TSI 125 hv FR -autoja. Volkswagen-konsernin TSI -moottorit edustavat nykysuuntauksen mukaista "downsingia" eli moottorin iskutilavuutta pienentämällä ja turboahtamalla saadaan pienestä suuremman voimat - kuitenkin pienellä kulutuksella. 1.4 TSI -bensiinimoottorin voimavarat vastaavat perinteistä ahtamatonta 1,8-2,0-litraista moottoria keskikulutuksen ollessa kuitenkin pikkumoottorin tasoa: ainoastaan 5,2 l/100km, josta lasketuiksi hiilidioksidipäästöiksi muodostuu vain 120g/km.

Leonin etuja ovat helppo ajettavuus, kevyet hallintalaitteet, erinomaiset ajoasennon säädöt ja tilavat sisätilat erikokoisille kuljettajille yhdistettynä kuitenkin järkevän kompakteihin ulkomittoihin. Seat on Volkswagen -konsernin sporttinen brändi, ja Leonin arkisempia sisarmalleja ovat VW Golf, AUDI A3 ja SKODA Octavia. Leonin parhaasta FR-varustetasosta löytyy muun muassa urheiluistuimet edessä, madallettu urheilualusta, peruutustutka, vakionopeussäädin, tuulilasinpyyhkijöiden sadetunnistin, automaattisesti himmenevä taustapeili sekä ajomoodin valinta (normal, sport, eco, individual).

Mopot:

2 kpl Honda NPS50 Zoomer vm. 2011 & 2013

IMG_9335.JPG
Mopo.jpg

Mopo-opetuksessa käytössämme on kaksi Honda NPS50 Zoomer -skootteria. Zoomer on ylivoimaisesti markkinoiden paras mopo koulutuskäyttöön. Se on variaattorivetoinen, siis automaattinen mikä helpottaa liikenneympäristön tarkkailua ja liikennetilanteeseen keskittymistä. Sinun ei siis tarvitse jännittää mahdollista moottorin sammumista, kytkimen käyttöä ja vaihteiden vaihtamista.

Monet markkinoiden skootterit ovat yllättävän korkeita ja painavia, jolloin niiden hallinta voi olla varsinkin lyhyemmille kuljettajille ylivoimaista. Zoomer on yksi markkinoiden matalimmista mopoista istumakorkeuden ollessa vain 73 cm. Se on myös yksi kevyimmistä, painon ollessa täyteen tankattuna vain 89 kg. Zoomerin polttoainesäiliö on vieläpä sijoitettu alas astinlaudan alle, jolloin mopon painopiste on erittäin matalalla, mikä helpottaa käsittelyä.

Karkeasta muotoilustaan huolimatta Zoomer on teknisesti edistyksellinen: 4,1-hevosvoimainen 50-kuutioinen nelitahtimoottori on huippumoderni, nestejäähdytteinen ja varustettu PGM-FI -polttoaineen ruiskutuksella sekä startittomalla magneettokäynnistyksellä. Sähkökäynnistyksen lisäksi tarjolla on akun pettäessä käyttövarma poljinkäynnistys.

Sivistyneen ja vääntävän moottorinsa ansiosta Zoomer onkin erittäin miellyttävä ajaa: se ei haise eikä savuta, ja nopeus säilyy hyvin yllä jyrkissäkin mäissä. Myöskin hidasajossa, sekä käsittelykokeen tehtävässä että liikenteessä, jo alakierroksilta muhkeasti vääntävää nelitahtista on leppoista käsitellä.

Tule sinäkin tyyppaamaan etenkin ison veden takana Yhdysvalloissa kulttimaineen saavuttanutta Zoomeria!